Wat kan je bij mij verwachten?

In een eerste gesprek maken we kennis met elkaar. Jij voelt aan of ik wel bij je pas en of je bij mij verder wilt gaan. En ik maak kennis met jou wie je als mens bent, wat er op dit moment in je leven speelt en hoe het komt dat je daarbij nu hulp vraagt. Ook ik stel mezelf de vraag of ik je kan helpen, of dat je (naast mij) iets anders nodig hebt.

Ik werk persoonsgericht en daarmee procesgericht. Dat wil zeggen dat ik niet werk volgens protocollen, maar jou in je behoeften en ontwikkeling volg en jou begeleid in hoe dat jij dingen ervaart. Ik ga ervan uit dat de situatie waarin je beland bent en waarvoor je hulp zoekt, iets in jou aanspreekt om te mogen veranderen. Ieder mens heeft een eigen tempo en dus zal ik dat tempo volgen. Dat betekent dat ik niet van te voren kan zeggen hoeveel sessies je nodig hebt.

Ik heb naast gesprekken nog een aantal werkvormen tot mijn beschikking om je zo goed mogelijk te begeleiden, zoals Haptonomie, Dans, Focusing en nog wat andere inzichten. Ik stel het je voor, maar als het je niet past zal ik daarnaar luisteren. Ik nodig je uit om iets te gaan ontdekken via deze methoden, maar als je daar niet aan toe bent, volg ik je daarin. Want het is uiteindelijk de bedoeling dat je mag zijn wie je bent, dat je je leven mag leiden hoe dat het jou past. Ik adviseer dan ook niet, ik begeleid je naar het zelf een antwoord vinden die bij jou past, waar jij je goed bij voelt. Want waarschijnlijk heb je je al genoeg in je leven aangepast, waardoor je jezelf bent kwijt geraakt en nu bent vastgelopen.

In de therapeutische relatie wil ik zo onbevooroordeeld mogelijk te zijn. Door empathie te tonen en je te nemen wie dat je als mens bent, wil ik je het gevoel meegeven dat je er mag zijn. Een mens wil zich immers aangenomen voelen, waardoor zij/hij zich kan ontwikkelen tot een evenwichtig mens.

Er zijn ook een paar huisregels bij mij. We gaan een relatie met elkaar aan, therapeutisch weliswaar, maar daarin geldt een wederkerigheid. Dat betekent praktisch gezien dat een afspraak niet vergeten wordt. Ik ben er voor jou om je hulp te bieden, ik sta voor je klaar.
Ik ga uit van een wederzijds vertrouwen dat we van het begin af aan gaan opbouwen. Deze therapeutische relatie staat namelijk symbool voor hoe dat je in andere relaties kunt zijn in je leven. En dat vertrouwen mag niet geschaad worden. Je mag mij dan ook ter verantwoording roepen als ik het vertrouwen dreig te schaden.

Ik houd jouw eigen doelen als leidraad voor de begeleiding. Omdat ik procesgericht werk kan een doel bijgesteld worden, omdat gaandeweg iets duidelijker of belangrijker wordt.

In nood zal ik contact met jouw huisarts moeten zoeken, maar verder laat ik de verantwoordelijkheid bij jou of en hoe dat je jouw huisarts informeert dat je hulp van mij krijgt.

 

Je mag zijn wie je bent

Om te worden wie je bent

Maar nog niet kan zijn

En je mag dat doen

In je eigen tijd

En op jouw eigen manier

 

(Bewerking uitspraak dr. Anna Terruwe)